petak, 9. prosinca 2011.

Konfeti, zaista posebni bomboni

Ukoliko ste ikada bili na vjenčanju, zasigurno kući niste otišli bez poklona kojeg su vam uručili mladenci. Poklon za goste, kojeg danas nazivamo konfetom, ime je dobio po bombonima kojima se još od 15. stoljeća darivalo goste na vjenčanjima, ali i na ostalim proslavama. Ta tradicija zadržala se do danas, te upravo zato većina poklona i danas sadržava te posebne bombone.



Konfeti su u sličnoj formi izrađivani još u vrijeme starog Rima kada su bili punjeni medom, a 15. stroljeće donosi preteče današnjih konfeta. I dok su se tada poklanjali i konzumirali uglavnom u vrlo svečanim prilikama kao što su bila vjenčanja, krunidbe kraljeva, krštenja prinčeva i princeza, u 16. stoljeću servirali su se i uz razna jela. Zanimljiv je podatak da se 1487. godine na vjenčanju Lukrezie Borgije i Alfonsa D'Este pojelo nekoliko stotina kolograma konfeta!

U 15. stoljeću počela je i prva proizvodnja u samostanu Santa Chiara, a kasnije otvaranjem brojnih obiteljskih manufaktura diljem Italije konfeti osvajaju srca svih.

Iako konfeti mogu biti punjeni čokoladom, lješnjakom, marcipanom, pistaciom, likerom, cimetom...klasični i najpopularniji konfet ispunjen je bademom. Proces zaodijevanja badema šećernom caklinom traje nekoliko dana, sve dok se ne postigne savršenstvo.

I kako im odoljeti? Nikako. Zaista nema boljeg poklona za vašeg goste, bilo na vjenčanju, krštenju, godišnjici, proslavi zaruka...od bombona koji ima tako dugu i slatku povijest!

Konfeti se mogu upakirati u kutijice, vrećice, biti dio dekoracije suvenira, poslužiti u zdjelicama, čašama itd - izbor je na vama! A vaš kreativni tim rado će sve osmisliti i izraditi za Vas!

P.s. Konfetima danas nazivamo i ukrasne papirnate listiće i trakice kojima na jednostavan i siguran način stvaramo vrhunski efekt u otvorenim, ali i zatvorenim prostorima.
Sada vidite zašto smo tim prekrasnim imenom punim tradicije nazvali i našu aganciju ;)

Nema komentara:

Objavi komentar